Profesioniștii din echipa Fundației JOYO au analizat situația unor copii din rândul celor defavorizați, care sunt depășiți de cerințele cele mai simple ale școlii, au deficit de concentrare a atenției, obosesc repede și au un echilibru emoțional precar. Acești copii au nevoie de o abordare comprehensivă, atenție specială și intervenții care să-i ajute să depașească „retardul instalat” și să facă față cerințelor școlii, în vederea unei integrări normale din punct de vedere educațional și social.

Proiectul pilot ”Așteaptă-mă!”, inițiat de Fundația JOYO în vara anului 2013 este destinat copiilor care au mari dificultăți de învătare și a căror dezvoltare în plan educațional și profesional precum și ocuparea unui loc demn în societate, depind de promptitudinea și profesionalismul cu care vor fi îndrumați pentru a depăsi aceste piedici.

Integrarea socio-educațională a copiilor cu mari dificultăți de învățare proveniți din familii nevoiașe.

Cei 10 copii cu vârste cuprinse între 7-11, sunt elevi la școli diferite, în clase diferite și provin din familii foarte sărace care au cerut sprijinul Fundației JOYO. Acești copii nu s-au născut cu retard în sens medical, ci înregistrează o întârziere în dezvoltarea cognitivă din cauza lipsei de stimulare din partea familiei, dar și nivelului foarte scăzut de educație al părinților. Ei sunt traumatizați și au dificultăți de învatare ca și consecință a vieții grele pe care au dus-o, expuși la foame, condiții de locuit foarte precare, modele negative, violență în familie sau în comunitățile în care trăiesc.

Intervenția noastră se bazează pe acordarea unei atenții speciale față de nevoile copiilor, consiliere psihologică și îndrumare pedagogică diferențiată, menite să reducă decalajul cognitiv dintre ei și ceilalți copii de vârsta lor. Ei vor primi îndrumare zilnică pentru realizarea temelor școlare, masa de prânz și o gustare în centrul de zi, rechizite, îmbrăcăminte. Totodată, copiii sunt implicați în activități de terapie ocupațională și în ședințe de terapie de grup, cu scopul de a-i ajuta să-și găsească echilibrul emoțional și încrederea în sine.

Tot sprijinul primit din partea Fundației JOYO are scopul de a-i ajuta pe acești copii să finalizeze opt clase, să urmeze un curs de calificare, ce îi va ajuta să își găsescă un loc de muncă pentru a putea duce o viață decentă.