Într-un mic apartament închiriat, cu două camere fără încălzire și fără apă caldă menajeră, dintr-o suburbie mizeră a Bucureștiului, două surori dintr-o familie cu cinci membri de etnie rromă duceau o viață plină de greutăți.

Sărăcia, răutățile unora dintre colegii de clasă și neputințele familiei le-au determinat pe fete să renunțe la școală. În așteptarea unui aranjament matrimonial, pe care tradițiile rrome îl susțin chiar și în cazul copiilor, ele au rămas acasă, împreună cu  mama lor casnică, fiind nevoite să suporte aproape zilnic agresivitatea, de cele mai multe ori însoțită de violență, a tatălui alcoolic. Mama nu putea însă concepe nici o separare de acesta, pentru că salariul său era singura sursă de venit a familiei. În această situație, surorile nu aveau nici o perspectivă de a continua școala, iar contactele lor sociale erau aproape inexistente. Când noi le-am întalnit păreau de-a dreptul inspăimântate. Am intervenit după îndelungate tratative cu întreaga familie și am reușit să le cooptăm pe amândouă în proiectul “Școala este Super 2”. După ce copilele s-au întors la școală, am sprijinit-o și pe mama acestora, o biată femeie traumatizată, cu o imensă nevoie de suport social și psihologic. În scurt timp, ea și-a schimbat complet imaginea de sine și, cu ajutorul nostru, a obținut un loc de muncă ce îi oferă o minimă independență financiară.

În schimb, fetelor nu le-a fost deloc ușor să se adapteze din nou cerințelor școlii, dar noi le-am încurajat și le-am susținut permanent, până când au reușit să termine cu bine cele opt clase. La finalul acestora, cea mai ambițioasă dintre ele a decis să-și continue studiile la liceu. Cealaltă a preferat să urmeze un curs de calificare de manichiură-pedichiură sponsorizat de fundația noastră, iar acum muncește în orașul natal al mamei, unde locuiește familia din partea acesteia.

Iată cum, cu ajutorul fundației noastre, trei suflete sortite până acum câțiva ani unei vieți de mizerie și disperare, au ieșit în sfârșit la lumină și pot privi cu încredere spre viitor.